The building offers an iconic corporate image for the growing credit union and has set a new standard for development in Portsmouth.
High performance glazing and envelope improvements, including 1-inch low-E, argon-filled, insulated glazing on the main curtain wall, contribute to the energy efficient design.
The site is located approximately a mile from Pease Air Force Base, where the credit union was founded.
Previously a truck salvage yard, the 17.1-acre brownfield site is richly planted with native plants that bloom incrementally throughout the growing season.
The site features .33 miles of walking trails and outdoor seating areas.
The interior is unified by a four-story sky-lit atrium that brings natural light into the building core and connects all four levels.
Lounge areas are positioned in and around the atrium.
Workers on all four levels have access to ample natural light and views. The work space furniture and layout balances the access to natural light and privacy needs.
Conference rooms equipped with state-of-the-art technology support collaboration.
The path of plans returning and departing from nearby Pease Air Force Base informed the angle of the skylights, ceiling panels and floor lights.
The boardroom is equipped with state-of-the-art audiovisual technologies.
A gallery space on the ground level tells the history of Service Credit Union.
A roof terrace overlooks the lush 17.1-acre site.
Aerial view of the former brownfield site, photographed in 1978
Site plan
Ground level plan
Second level plan
Third level plan
Fourth level plan
Geothermal heat exchange, raised floor systems, triple glazing, envelope improvements and Co2 monitoring contribute to the LEED Gold certification.
"
 
Service Credit Union Headquarters
Portsmouth, New Hampshire
Inspired by Service Credit Union’s local roots and global mission of service to its members, the new world headquarters was designed to elevate member and employee value, enable investment in new technologies and promote sustainability. The new building was designed by GUND Partnership and is located on a major corridor leading into downtown Portsmouth, NH. The first in the coastal city’s new Gateway District, the curved four-story building creates a new landmark and iconic corporate image for the growing credit union.
In addition to serving New Hampshire residents, where the credit union is chartered, Service Credit Union is a recognized military credit union. More than two-thirds of its members are in the military, assigned throughout the U.S. and the world. The credit union employs more than 600 staff in the Portsmouth headquarters and 38 branch offices, 16 of which are located in Germany. Offering continual 24-hour, seven-day-a-week service, the credit union anticipates significant growth with potential future branch expansion in New Hampshire and overseas.

The 100,000 square-foot headquarters advances the credit union’s service-oriented operation and features a full service call center, community rooms, conference rooms, departmental and executive offices. The four-story building is organized around a central sky-lit atrium that unifies the building and offers a dramatic area for communal interaction. The ground level features employee common space, with a cafeteria, gallery, gym and three community rooms, which are offered for use by local city government, not-for-profit organizations and other community based associations. Upper floors include employee and executive offices, board room, meeting rooms and a contact center.

Providing all employees healthy, productive workspaces was a major design goal. Ample natural light from the atrium skylights and glazed facades provides employees on all four levels access to daylight and views. Offices and open workspace configurations balance access to daylight and security concerns of staff members working with sensitive member information. Lounge areas situated along the atrium on all levels offer employees a common space for casual interaction.

The project is LEED Gold-certified. The design incorporates a variety of efficient systems and green design features such as geothermal heat exchange, raised floor systems, triple glazing, envelope improvements and CO2 monitoring. Photovoltaic panels mounted on the roof of the building provide access to renewable energies. Daylight harvesting, automated dimmers and shades, occupational sensors, and plug load reductions provide further energy efficiencies. With green energy purchases, Service Credit Union is taking advanced steps toward carbon neutrality.

The 17.1-acre site is located two miles from the ocean and 1.5 miles from Pease Air Force Base, where Service Credit Union was founded. The path of planes in flight informed the geometry of the site and building design. Walking paths and seating areas invite staff into the landscape. The planting design features native species in a range of color and texture that bloom incrementally throughout the growing season. Parking is located away from the street edge and is broken into two sections to preserve open vistas across the site.

COMPLETION

2012

SIZE

100,000 SF

PHOTOGRAPHY

Anton Grassl/ESTO

OTHER PROJECTS