The science center creates a new vehicular and pedestrian campus circulation, while preserving major specimen trees.
The exterior courtyard features a relief map of the Delaware River basin, which comes alive when the river and its tributaries fl ow with rainwater.
The lobby is a meeting place for students and a new front door for the sciences.
Computer laboratory
Science laboratory
Classroom
"
 
The Fannie Cox Center for Science, Math and Technology, Friends’ Central School
Wynnewood, Pennsylvania
This independent school campus is strongly integrated with its surrounding community. Several significant problems became apparent in the planning for new construction: an awkward drop-off and entry sequence to the school; the dangerous intersection of pedestrian and vehicular traffic; a lack of parking spaces for the student body; and the absence of appropriate landscaping on the campus green.

Through an evaluation of the circulation and layout of the campus, the goal was to improve/increase parking and improve access issues. One major concept was to create a new oval Campus Green as a means to unify campus buildings, improve wayfinding, and create a dramatic sense of arrival.

The challenge for this program was to bring science alive for young minds and foster a life-long relationship with the principles of scientific advancement. The program includes a 100-seat lecture room, six mathematics classrooms, seven laboratories, reading room, faculty work room, seminar room, two computer classrooms and an outdoor classroom.

The new Mathematics, Science and Technology Center transforms teaching at the secondary school level. The solution maximizes natural daylighting, allows for easy supervision, and provides many areas for students and faculty to coexist outside the classroom to foster learning through collaboration—both casual and formal. Siting the new building on the northwest edge of the campus strengthens the internal campus green and takes advantage of the interesting topography of the site as a way to mitigate scale and open up views to the landscape beyond. The building location takes advantage of existing steep grades on the campus, and complements the architecture of a Gothic stone mansion, a formative icon on campus. The boundaries between inside and outside learning spaces are intentionally blurred. In collaboration with the artist Stacy Levy, the team developed an outdoor classroom that celebrates the ecological framework of the local rivershed system.

COMPLETION

2003

SIZE

45,000 SF

AWARDS

Lower Merion Historical Architectural Review Board, Historic Preservation Citation for Design Excellence

PHOTOGRAPHY

Chuck Choi

OTHER PROJECTS