Nestled on a hillside, adjacent to a 250-acre preserve, the home faces south towards a pond and the scenic hills beyond.
The home is a play on simple barn-like forms.
An amphitheater-shaped vegetable garden eases care and maintenance.
A porte cochere leads to the main entrance and reveals the home’s non-orthogonal plan.
Enclosed porches are located on each end of the ground floor.
All areas of the home offer access to natural light and views to the landscape.
Openings and recesses punctuate the angling planes and frame views.
Ground level plan
Second level plan
"
 
Iron Mountain House
Kent, Connecticut
Nestled on a hillside, adjacent to a 250 acre preserve and working farm, this new residence is deeply engaged in its environment. Taking advantage of near panoramic views, the house faces south toward a pond and the scenic hills beyond. It is composed of two volumes situated on an ell. The main gathering space with the master suite adjoins a guest wing through an outdoor connector that also serves as a portal to the home’s entrance. With a play of simple barn like forms, sculptural angling planes create openings and recesses to frame views and organize living space. Open living areas blur the boundaries between inside and out and provide ample room for the owner’s multi-generational family to gather and connect. Efficient building systems reduce energy and water consumption.

COMPLETION

2009

SIZE

7,000 SF

PHOTOGRAPHY

Chuck Choi

OTHER PROJECTS