A significant increase in traffic to the student life building necessitated this 54,800-SF addition and 52,000-SF renovation project.
The project enhances a variety of student-related activity and service spaces.
The sky-lit central gathering space will be a hub for casual dining and socialization.
The university's first inhabitable green roof sits above the new mezzanine level in the Penn State Bookstore.
The project improves accessibility in and around the facility and enhances the architectural character of the eastern side of the building.
The project reorganizes and expands internal services to improve retail operations.
Existing conditions. The complex infill project takes advantage of an underutilized alleyway.
"
 
Hetzel Union Building (HUB) Addition & Renovation, Pennsylvania State University
University Park, Pennsylvania

The Hetzel Union Building (HUB) is the center of student activity at the University Park campus, serving more than 45,000 undergraduate and graduate students. The HUB is situated in the heart of the campus core and was last renovated in 1998 when the Robeson Cultural Center was incorporated into the building. Responding to a significant increase in usage and student space needs, the project expands and enhances variety of student-related activity and service areas. The complex infill project re-purposes an underutilized alleyway and includes a 55,000 square-foot addition and 52,000 square feet of renovation. The unifying feature to GUND Partnership’s design is a large sky-lit commons with informal social and dining areas that offers a dynamic gathering area for student life. A range of multipurpose meeting rooms are located around the gathering space and offer greater visibility to the student leadership group activities on the upper levels. The university's first inhabitable green roof sits above a new mezzanine level in the Penn State Bookstore. The green roof will include space for seating and is envisioned as a space to accommodate gatherings serving the new multipurpose flex theater that will be added near the HUB parking deck entrance. Designed to Penn State’s rigorous performance standards and sustainability goals, the project incorporates high performance glazing, LED lighting, green roof, in addition to upgrading existing mechanical systems. The project also improves pedestrian circulation and accessibility through and around the facility and enhances the visual character of the eastern side of the building.

COMPLETION

2015

SIZE

55,000 SF New

64,440 SF Renovation

PHOTOGRAPHY

Renderings by GUND Partnership

OTHER PROJECTS